top of page
Writer's pictureKósa Dani

Házi sárgabaracklekvár: A nyár édes íze az üvegben

Updated: Nov 7

Selymes és illatos gyümölcsös finomság, a család kedvence pirítóson vagy palacsintán!




A házi sárgabaracklekvár elkészítése egy hagyományos családi rituálé nálunk. Évek óta a nagymamám receptje alapján készítjük, hogy megőrizzük a sárgabarack igazi, természetes ízét. Az első alkalommal, amikor megkóstoltuk, a friss, érett gyümölcs illata és a lekvár selymes állaga mindannyiunkat elvarázsolt. Azóta is minden évben elkészítjük, hogy egy kis napfényt zárjunk az üvegekbe. Legyen szó reggeli pirítósról vagy egy finom palacsintáról, ez a lekvár azonnal mosolyt csal az arcokra.

"Ez a lekvár maga a nyár egy üvegben! A családom nem győzi dicsérni." – Ágnes, elégedett olvasó

Az egyszerű recept garantálja, hogy a gyümölcs íze teljes egészében érvényesüljön. A selymes, édeskés ízvilágot a citrom egy csipetnyi savassága és a vanília finom aromája teszi még kifinomultabbá. Próbálja ki ön is, és varázsoljon nyarat az asztalra egy üveg sárgabaracklekvárral!


Házi sárgabaracklekvár


Hozzávalók


2 kg érett sárgabarack

  • 1 kg kristálycukor

  • 1 citrom leve

  • 1 teáskanál vaníliakivonat (opcionális)



Elkészítés lépésről lépésre


  1. Előkészítés:A sárgabarackot alaposan mossuk meg, majd vágjuk félbe és magozzuk ki. Ha szeretjük a lekvárt héj nélkül, akkor a gyümölcsöt forrázhatjuk is, hogy könnyen lehúzhassuk a héját.

  2. Főzés:Tegyük a sárgabarackot egy nagy edénybe, adjuk hozzá a cukrot, a citrom levét és a vaníliakivonatot (ha használunk), majd alaposan keverjük össze. Hagyjuk állni legalább egy órát, hogy a cukor elkezdje kioldani a gyümölcs levét.

  3. Lassú főzés:Tegyük az edényt a tűzre, és közepes lángon kezdjük el melegíteni. Amikor felforrt, csökkentsük a hőmérsékletet, és hagyjuk lassan forrni 45-60 percig, gyakran kevergetve. Figyeljünk rá, hogy ne ragadjon le az edény aljára.

  4. Állag tesztelése:Amikor a lekvár kezd besűrűsödni, teszteljük egy tányérra cseppentve. Ha kihűlve eléri a kívánt állagot, levehetjük a tűzről. Ha hígnak tűnik, főzzük még pár percig.

  5. Üvegekbe töltés:A sterilizált üvegeket készítsük elő. A forró lekvárt óvatosan kanalazzuk az üvegekbe, majd zárjuk le szorosan. Az üvegeket fordítsuk fejjel lefelé öt percre, majd állítsuk vissza normál helyzetükbe, és hagyjuk kihűlni.


Tárolás és élvezet: A lekvárt sötét, hűvös helyen tárolhatjuk. Miután kibontottuk, hűtőben tárolva akár hetekig is fogyasztható marad. Kóstoljuk pirítóssal, süteményekben vagy akár palacsintához – minden falatban a nyár édes ízét fogjuk érezni!


10 views0 comments

コメント


bottom of page